Hanna Wetter, kock på förskolan Omma, är glad över att klimatlådorna blivit så populära.

Klimatlådan – ett nytt grepp mot matsvinn

Matsvinnet är ett stort samhällsproblem. Nu tar kommunen ett nytt grepp för att undvika att livsmedel hamnar i soporna.

#hallbaravadstena

Det kallas Klimatlådan och testas just nu på förskolorna Omma och Blanka. Det går ut på att personal eller föräldrar tar med sin tomma matlåda till förskolan. Om det  blir mat över efter lunchen så finns möjlighet att köpa hem en eller flera portioner till ett reducerat pris.

– Det kan förstås vara väldigt olika. Den ena dagen finns det en portion, nästa dag tio, konstaterar kostchefen Markus Gustafsson.

Om man inte har med en egen matlåda, så går det att köpa en för en tia extra. Gustafsson berättar att testet slagit väl ut de första veckorna.

–  Det har varit riktigt populärt.

Det känns, enligt honom, bra att på detta sätt kunna få tillbaka en del av råvarukostnaderna, men det handlar framför allt om ett sätt att jobba mer klimatsmart.

– Det är där den stora vinsten ligger. Det är också en respekt för mat och det känns bra att visa våra barn att vi tar hand om den.

Hanna Wetter, kock på Omma, intygar att klimatlådorna är uppskattade, framför allt bland personalen.

– Det är väldigt smidigt. De som vill ha mat får själva fixa sina lådor och sedan swisha pengar. Det funkar jättebra.

Hon påpekar att den mat som hamnar i lådorna är sådan som stått framme och inte kan frysa ner och användas igen, sånt som hade hamnat i gröna påsen.

– Vi är också noga med att sätta fram lite i taget, för att minska svinnet.

Något som även Markus Gustafsson understryker.

— Vi gör allt vi bara kan för att köpa in så korrekta mängder som går åt till våra barn ,vi har haft prisökningar på ca 14 % i år och detta gör att vi i dagsläget planerar mer än någonsin.

Testen ska utvärderas efter en månad. Vid gott resultat är sedan tanken att införa Klimatlådan också på skolorna i kommunen.