Det är alltid bra att ha gott om hållbara matprodukter hemma. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Har du tillräckligt med mat hemma?

Ibland kan saker vi tar för givna sluta att fungera. Som vid en allvarlig storm, en it-störning eller väpnad konflikt. Då är det viktigt att vara förberedd.

Samhället har ett stort ansvar för vår beredskap, men alla vi som bor i Sverige har också ett eget ansvar. Det är viktigt att ha extra mat hemma, mat som ger tillräckligt med energi.

Därför är det viktigt att fylla sitt skafferi med hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som gärna kan ätas utan tillagning.

Människor kring matbord utomhus i mörker, i bakgrunden grillas det.

Under strömavbrott går det att tillaga mat utomhus, på till exempel ett stormkök eller en grill. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Det är bra att ha ett stormkök för tillagning av mat tillgängligt, men glöm inte att ha bränsle hemma. Självklart går det även att använda en utomhusgrill.

Genom att ha mat för krisen hemma är du en del av Sveriges beredskap.

Checklista – mat att ha tillgång till vid en samhällskris:

  • Potatis, kål. morötter, ägg.
  • Bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor.
  • Mjukost, messmör och andra pålägg på tub.
  • Havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver.
  • Matolja, hårdost.
  • Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver.
  • Färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk.
  • Krossade tomater – att till exempel koka pasta i.
  • Konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor.
  • Fruktkräm, sylt marmelad.
  • Färdig blåbärs- eller nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur.
  • Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.

#Krisberedskapsveckan