Sökes: Fler familjehem i Vadstena kommun

Det behövs fler familjehem i Östergötland. Den 27 april är det Familjehemmens dag och då vill vi uppmärksamma detta lite extra. 

– Vi har flera fantastiska familjehem i Vadstena, men vi behöver bli fler. Att ett barn inte kan bo med sina föräldrar kan bero på flera saker och det viktigaste för oss som kommun är då att vi kan erbjuda dessa barn en trygg miljö i ett annat hem. Under familjehemmens dag vill vi uppmärksamma detta lite extra, säger Linda Fröjdh Dahlgren, myndighetschef.

Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt egna kan bland annat vara att barnets föräldrar brister i omsorgen, eller att det finns missförhållanden i hemmet på grund av till exempel våld eller missbruk. Barn kan också behöva ett nytt hem på grund av sitt egna beteende, som exempelvis kriminalitet. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, kan behöva bo i ett familjehem.

– Den viktigaste uppgiften för ett familjehem är att ge barnet eller ungdomen en trygg tillvaro och en bra uppväxt. Socialtjänsten har regelbunden kontakt med familjehemmen för att göra olika uppföljningar men också för att ge stöd, både till familjehemmet och till barnet. Innan någon familj kan bli ett familjehem görs noggranna utredningar av familjen och när det sedan blir aktuellt att ta emot ett barn försöker man matcha familjehem och barn för att placeringen ska bli så bra som möjligt, fortsätter Linda Fröjdh Dahlgren.

Funderar du på att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson eller bara är nyfiken på vad det innebär är du varmt välkommen att höra av dig till kommunens IFO-reception som lotsar dig vidare till rätt person. Det är ett otroligt viktigt uppdrag som verkligen gör skillnad så tveka inte att höra av dig om du är intresserad.

Kontakt:
IFO-receptionen i Vadstena
Telefon: 010-23 47 150