Parkbänk på Gräsgården med skylt med QR-kod

En av bänkarna finns på Gräsgården.

Bänkpoesi – gå en spännande tur i Vadstena

Gå en promenad i vackra Vadstena. Slå dig ner på en bänk, scanna en QR-kod med din mobiltelefon – och läs eller lyssna på en dikt.

Så fungerar Bänkpoesi, ett nytt grepp från kultur- och utbildningsförvaltningen i Vadstena kommun. Sammanlagt åtta bänkar i de centrala delarna av staden är försedda med en skylt där det finns en QR-kod, och dikterna är utvalda just med tanke på den plats där bänken är placerad.

Ungdomar från Vadstena Unga Teater har läst in dikterna och det är stor variation på innehållet. Här finns allt ifrån Hjalmar Gullberg och Elsa Grave till Magnus Uggla.

”Vi hoppas att man vill sätta sig en stund på bänkarna, läsa, lyssna och fundera. Stråket man följer för att hitta alla dikter är mycket vacker, tillgänglig och passerar flera av stadens unika kulturarv, då passar det ju utmärkt att ta sig tid att sitta en stund, och bara njuta av poesins under utmed vägen”, säger kulturchef Hanna Wihlborg.

Du hittar poesibänkarna vid Gräsgården, Strandpromenaden, Hamnscenen, Vadstena slott, Lekparken (Övre Hamnparken), Spetsbutiken, Hemisfär (Stora torget) och Gamla teatern.
När du scannar koden ser du också en karta med samtliga bänkar utmärkta.

Så läser du av en QR-kod med din mobil:

  1. Öppna kamera-appen från hemskärmen, kontrollskärmen eller låsskärmen.
  2. Välj den bakre kameran. Håll enheten så QR-koden visas i sökaren i kameraman. Enheten identifierar QR-koden och visar en notis.
  3. Tryck på notisen för att öppna länken som är kopplad till QR-koden.