Arkitekturfestivalen Arknat kommer i augusti!

Arkitekturfestivalen Arknat kommer i augusti!

Den 11 augusti startar den två veckor långa arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av föreningen med samma namn. 15 förväntansfulla studenter från hela Norden samlas och ska tillsammans utforma och uppföra tre vindskydd i trä som skall förgylla platser kring Tåkern och Omberg.

Sedan 2017 har Arknat genomförts under 7 tillfällen och nu väntar alltså Östergötland.

– Vi älskar att sprida Arknat i landet. Tåkern-Omberg blir en perfekt plats för oss och kommer visa vilken fantastisk mångfald av natur det finns – och bara ”runt knuten”.
Uppenbarligen var Tåkern-Omberg som plats väldigt intressant och populärt bland studenterna, nytt rekord i antal sökande talar sitt tydliga språk, säger Arknats projektledare Martin Björklund.

Base camp för Arknat blir vandrarhemmet i Svanshals där de 15 utvalda studenterna kommer leva och verka. På mindre än två veckor kommer designidéer realiseras i form av unika, platsdesignade vindskydd för allmänheten och visa hur arkitektur och natur kan flätas samman. Indelade i tre grupper ska de tillsammans utforma och bygga vindskydd i trä. Vindskyddens utvalda placeringar är södra och norra sidan av Tåkern samt på Omberg.

-Länsstyrelsen har kommit överens med markägare av Svälinge vid norra Tåkern om placering av ett av vindskydden där. Tillsammans med Naturrum ger det oss möjlighet att vidareutveckla tillgängligheten och sprida besökarna till fler platser runt Tåkern för att minska belastningen på de populäraste platserna, säger Vadstena kommuns kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg.

De andra två byggs vid Naturum och i närhet till Östgötaleden på Omberg.

Festivalen erbjuder projektets studenter praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper i kombination med öppna föreläsningar om träkonstruktion och arkitektur. På plats finns inbjudna föreläsare och coacher som ska hjälpa och inspirera studenterna under sin vistelse. Medarbetare från Swecos arkitekt- och konstruktionsverksamhet kommer att vara på plats och handleda studenterna.

Arknat arrangeras i år för åttonde gången, med syfte att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur. Arknat resulterar i unika vindskydd som kommer nyttjas och uppskattas samt bidra till ökad utevistelse och folkhälsa. Tillgängliga för allmänheten att finna ro, skydd, inspiration och samvaro i. Arknat har genom åren uppmärksammats internationellt för sitt unika och stimulerande koncept och kommer fortsätta göra det.

Arknat Tåkern-Omberg är ett samarbete mellan Arknat, Länsstyrelsen Östergötland, Region Östergötland, Ödeshögs kommun och Vadstena kommun.
Arknats partners är Sweco, Alfa Sparbank, Setra, Essve, Cramo, Bygghandel XYZ.

Läs mer om Arknat här.