Flicka antecknar vid laptop

Nu kan du söka pengar från Regnstrands stiftelse

Den 31 augusti är sista dag att ansöka om pengar från Karin E. Regnstrands stiftelse. Stiftelsen främjar bland annat utbildning av barn- och ungdomar.

Stiftelsen. som grundades 1945,  har som ändamål att “för personer mantalsskrivna i Vadstena kommun främja vård och uppfostran av barn, i huvudsak i form av undervisning och utbildning”, som det står i stadgarna.

Bidrag kan lämnas till både enskilda och grupper/organisationer.

80 procent av det årliga utdelningsbara beloppet är tänkt att gå till undervisning och utbildning av barn och ungdom i förskola, grundskola och gymnasieskola.

Bidrag kan också lämnas till annan hjälpverksamhet/behövande i Vadstena. I dessa fall skall stiftelsen samråda med kommunens socialförvaltning.”

Här några exempel på vad stiftelsen lämnat bidrag till under senare år:
Skrivbord och dator att användas för studier, resekostnader i samband med studier på annan ort, barncyklar, bidrag till undervisningsmaterial för scouterna, stöd till omkostnader för distansstudier för ungdomar och unga vuxna.

Bidrag har även getts till kurser i ledarskap för ungdomar, hjälp till glasögon och tandvård, pedagogisk teaterverksamhet för barn och unga, inköp av vinterkläder och möbler,  utvecklandet av interaktivt pedagogiskt museiprojekt för barn och ungdom.

ANSÖK HÄR

Om Karin Eleonora Regnstrand:

Hon var barnbarn till Olof Regnstrand, kronoinspektören som bland annat är känd för att 1825 ha låtit uppföra den salong som så småningom blev det som i dag heter Vadstena Gamla Teater.

Gammal porträttbild av Karin Regnstrand

Karin Eleonora föddes i Stockholm 1866

Hon utbildade sig till lärarinna och hade bland annat tjänst på den privata Ahlströmska skolan för flickor som startades 1902 av lingvisten Anna Ahlström.  1926 fick skolan namnet Nya Elementarskolan för flickor

Karin Eleonora Regnstrand var mycket djupt engagerad i arbets- och lönevillkoren för lärarinnor vid de privata skolorna.
I en artikel i Fredrika Bremerförbundets tidskrift Hertha skriver hon i december 1919 om de usla lönerna och kräver att lärarinnornas ställning i ekonomiskt, rättsligt och socialt hänseende ska höjas.

Hon gifte sig aldrig och avled den 9 januari 1945 ett par månader före sin 59-årsdag. I september samma år bildades Karin E. Regnstrands stiftelse.