Natur & vatten

Med naturen runt hörnet

Naturen och omgivningarna på Östgötaslätten längs Vätterns norra strand är något som uppskattas av både turister och kommuninvånare. Här har människor levt, brukat jorden, fiskat i vattendragen och byggt samhällen i århundraden.

Tack vare sitt speciella läge precis vid Vätternstranden är Vadstena på många sätt en unik stad, med både badstrand och småbåtshamn mitt i stan. Det är lätt att få båtplats, både att hyra på längre sikt, eller som besökare på gästhamnen i slottet vallgrav. Vadstena gästhamn har dessutom utsetts till Sveriges bästa av Gästhamnsguiden. Att under sommarmånaderna kunna ta på sig badrocken och promenera för ett bad i princip när som helst är få förunnat, och de långgrunda stränderna gör det särskilt barnvänligt.

Sjöar, berg & slätt

Det är inte bara det fantastiska Vätternlandskapet med sina stränder som gör Vadstena till en naturskön plats. Här finns också ett rikt djur- och fågelliv vid sjön Tåkern, Nordeuropas mest förnäma fågelsjö. Hit vallfärdar hundratals besökare varje år, antingen för att studera fåglar eller för att vandra i markerna.
Omberg, ett avbrott från det annars flacka slättlandskapet, är östgötarnas heliga berg. Förutom skidanläggning och vandringsleder finns här också en 17 000 hektar stor ekopark med bland annat orkidékärr, bergsbranter, trolska skogar och häpnadsväckande utkiksplatser.