Kultur & friluftsliv

Ett innehållsrikt liv och en trivsam tillvaro handlar inte bara om arbete och boende, utan också om att kunna ägna fritiden åt såväl idrott som kultur och rekreation av olika slag. I Vadstena finns ett rikt och aktivt föreningsliv, inom både idrott och kultur.

Här finns simhallsporthallgolfbanaishall och en skidanläggning för utförsåkning vid Omberg. Närheten till både Vättern och Omberg ger många möjligheter för just friluftsliv, till fots, på skidor, på cykel eller till sjöss. Här kan du fiska eller spela golf, och är du ute efter action kan du prova på bergsklättring, cykling och skidåkning på Omberg eller prova skärmflygning över Vätterns blanka vatten. Dessutom finns här gott om vackra stråk och vandringsleder.

För dig som är kulturintresserad erbjuds ett stort och varierat utbud i form av konstgallerier, teater, konserter, opera och kulturskola. Vadstenas långa och unika historia utgör också en viktig del av kulturlivet. På några av stadens museer kan du låta historiska personer guida dig i form av dramatiserade visningar, och i Klosterkyrkan hålls ett stort antal olika konserter.

Förutom Klosterområdet där du får ta del av Heliga Birgittas liv och historia, är ett besök på Vadstena slott att rekommendera. Slottet är Nordens bäst bevarade renässansslott, och här ordnas spännande visningar och vandringar bland valven och salarna. Andra populära museer är Wadstena spetsmuseum, Leksaksmuseet och Hospitalsmuseet, som alla visar föremål och händelser som präglat Vadstenas unika historia.