tjejer på café

Vi hjälps åt att förhindra smittspridning på Vadstenas restauranger och caféer

Publicerad 2020-04-28

Nu är våren här och uteserveringarna öppnar inom kort. Vi påminner därför om vikten av att fortsatt hålla ett omtänksamt avstånd till varandra och tillsammans ta ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

När våren kommer och uteserveringarna öppnar kan det vara lätt att ryckas med av sol, värme och lönehelg, men nu gäller det att vi alla tillsammans fortsätter att hålla i och hålla avstånd ett bra tag till framöver.

- Miljöavdelningen gör just nu regelbundna besök ute bland Vadstenas restauranger och caféer för att säkra att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi för en dialog med verksamheterna och informerar om vilka rutiner som behövs och kan ge råd vid till exempel placering av möbler. Det är viktigt att det finns goda förutsättningar för gästerna att lätt kunna ta ett aktivt ansvar. Det vi sett hittills är att våra företagare har god förståelse för situationen och bra rutiner på plats, säger Therése Engdahl, miljöchef

Tillsammans tar vi ansvar

Det är restaurangägarna och gästerna tillsammans som ansvarar för att ta ett aktivt ansvar och följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen.

Som restaurangägare ansvarar du för detta:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Gästerna ska kunna hålla ordentligt avstånd till varandra.
  • Servering av mat och dryck sker genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
  • Gästerna alltid intar mat och dryck sittandes vid bord eller, om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Se till att det inte uppstår trängsel eller köbildning, både innanför och utanför dörren till din verksamhet.

Som gäst ansvarar du för att:

  • Inte besöka restauranger och caféer om du är sjuk eller känner att du är på väg att bli sjuk
  • Hålla ett omtänksamt avstånd till dina vänner och övriga gäster, både inne och på uteserveringen
  • Hålla god handhygien

Reglerna gäller för alla restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter och andra verksamheter som serverar mat eller dryck.

Miljöavdelningen fortsätter med en regelbunden tillsyn av restauranger och caféer den kommande tiden.