barn och pedagoger utomhus. Tittar på äpplen i skålar och på snören.

Skördemeny och klimatsmart viltkött på Offentliga måltidens dag

Idag firas Offentliga måltidens dag. Måltiden är ett viktigt inslag i kommunens verksamheter och en service når många kommuninvånare varje dag. I Vadstena serveras årligen ca 400 000 måltider till barn, elever och äldre.

Varje dag serveras 3 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. I Vadstena lagas och serveras ca 400000 måltider till barn, elever och äldre. Idag uppmärksammar vi Offentliga måltidens dag på flera olika sätt.

Skördemeny och klimatsmart viltkött

Till omsorgen lagar kostenheten idag en särskild skördemeny med säsongsanpassade och närproducerade råvaror. Avdelningarna inom särskilt boende kommer att duka extra festligt.

På skolor och förskolor kommer det vara tema viltkött då det är aktuellt för offentliga kök att servera klimatsmart viltkött. Skolorna kommer att servera kebab av vildsvinskött och det gör också förskolorna. Det knyter också an till det arbete förskolorna gör med måltidspedagogik och Food for life-projektet, som går ut på att väcka barnens nyfikenhet för mat och nya smaker.

Lukta-känna-smaka

På Blanka och Omma går barnen idag en aktivitetsbana utomhus där de ska lukta, känna och smaka på olika livsmedel. Att sedan kunna sätta ord på det man smakat bidrar till goda framtida matvanor och en sund livsstil. Politikerna från Kultur- och utbildningsnämnden är inbjudna till Blanka idag och deltar i aktiviteterna tillsammans med barn och pedagoger.

#måltid20