corona virus out break

Covid-19; det här gäller i januari

Publicerad 2021-01-07

Alla måste hjälpa till att minska smittspridningen. Det har gällt vid jul- och nyårsfirande och det gäller fortsatt in i januari. Vadstena kommun håller bara öppet de allra mest grundläggande verksamheterna.

Sedan den 14 december gäller Folkhälsomyndighetens skärpta föreskrifter och allmänna råd i hela Sverige. Föreskrifterna och råden handlar om att vi alla har ett ansvar för att fler inte ska bli sjuka i covid-19. Den 18 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten ytterligare restriktioner för att motverka smittspridning.

Med anledning av smittläget i länet och i Vadstena håller kommunen bara de allra mest nödvändiga verksamheterna igång. Det gäller i ett första läge fram till den 24 januari. Kommunens skärpta åtgärder syftar till att medverka till att folksamlingar och trängsel begränsas och att resandet i regionen hålls på en låg nivå.

Alla vadstenabor har ett ansvar

Du måste vara försiktig och skydda dig själv och andra mot coronaviruset och sjukdomen covid-19. Tänk igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Visa hänsyn till familj, vänner och anhöriga, det är särskilt viktigt när dessa är personer i riskgrupper.

Det här ska du göra:

  • Stanna hemma när du har symtom på covid-19.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handsprit.
  • Håll avstånd till andra och besök inte platser där det är många människor.
  • Undvik nya nära kontakter och umgås bara i mindre grupp.
  • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.
  • Undvik att åka med kollektivtrafiken om du kan – då lämnar du plats för alla som måste till sitt arbete, till exempel i barn- och äldreomsorgen och i sjukvården. Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.
  • Håll dig informerad om rekommendationer och råd.

Rekommendationer under kommande helger och högtider, Folkhälsomyndighetens webbplats

Vaccination mot covid-19

Vaccinationerna mot covid-19 är igång. De grupper som först prioriteras för vaccination är äldre som bor på äldreboenden och servicehus och personer som har hemtjänst. Vaccination pågår just nu på våra äldreboenden.

Första vaccinationerna mot covid-19 gjorda

Vaccination mot covid-19, 1177.se

Så fungerar vaccin, 1177.se

Det här gör Vadstena kommun

Skolor och terminsstart 

När terminen börjar har gymnasieskolorna fortsatt distansundervisning. Följ noggrant informationen från respektive skola för att hålla dig uppdaterad.
Gymnasieeleverna erbjuds fortsatt unchlådor för avhämtning. Lunchen ska beställas i förväg. 

Gymnasiesärskolan har undervisning som vanligt.

Vuxenutbildningens teoretiska kurser bedrivs på distans.

Grundskolorna har undervisning som vanligt på plats i skolan.  

Kommunens förskolor och fritids är fortsatt öppna.

Fritidscentrum, kulturskolan och öppna förskolan

Fritidsaktiviteter för barn och unga är inställda fram till åtminstone den 24 januari. Eventuella digitala aktiviteter arrangeras som planerat. Öppna förskolan är stängd.

Bibliotek

Biblioteken i Vadstena och Borghamn är stängda, men erbjuder en viss service och det finns möjlighet att låna böcker via take away-tjänsten. Kontakta bibliotekets personal på telefon eller e-post för detaljerad information.

Läs mer om bibliotekets service under den tillfälliga stängningen

Idrottsanläggningar

Kommunens idrottsanläggningar som simhall, ishall, skolornas idrottshallar (för uthyrning) är stängda. Stängningen gäller för allmänheten och organiserad verksamhet för alla åldrar.

Fotbollsplaner och utegym

Fotbollsplaner och utegym är öppna för spontanidrott. Nu har också utegymet i Rismarken fått förbättrad belysning. Fortsatt gäller dock att du ska hålla avstånd när du gör ett besök. Kommunen avråder från all spontan gruppverksamhet.

Äldreomsorg

Kommunen avråder starkt från besök på våra särskilda boenden. Om du ändå bedömer att ditt besök är absolut nödvändigt följer du personalens anvisningar och de lokala besöksregler som finns på boendet.

Besök i kommunhuset

Om du behöver kontakta kommunen gör det i första hand via någon av våra digitala kanaler. Endast förbokade besök tas emot i kommunhuset.

I kommunhusets reception finns en dator tillgänglig för dig som till  exempel behöver betala räkningar eller dylikt, men som inte har en egen dator hemma. För att få tillgång till datorn krävs förbokning via kommunens växel, telefon  0143-150 00.