småstad Löfstedt

Trion Löfstedt får årets kulturstipendium

Publicerad 2017-03-07

På eftermiddagen den 6 mars beslutade kultur- och utbildningsnämnden att utse Johan, Petter och Björn Löfstedt till Vadstena kommuns kulturstipendiater 2017.

Motiveringen lyder:
"Johan, Petter och Björn Löfstedt har på ett unikt sätt bidragit till att, som det heter, "sätta Vadstena på kartan". Trion har på ett enastående sätt speglat småstadens själ och lyckats få en bred publik att känslomässigt fångas av Vadstenas människor, byggnader och miljöer. Vadstena kultur- och utbildningsnämnd ser att filmen Småstad redan har satt avtryck i den svenska myllan och tror absolut på ytterligare mirakler. En ovärderlig kulturinsats som nämnden tveklöst vill uppmärksamma."

De tre stipendiaterna uttalar sig gemensamt:
- Vi är alla överväldigade och stolta över den här utmärkelsen. Att få möjlighet att arbeta under så lång tid på "hemmaplan" har varit en ynnest. Inte bara med släkten utan hela Vadstenas befolkning. Vi hoppas också att Mirakel och Småstad bidrar till en ökad stolthet och att det även kan ge fina ringar på vattnet när det gäller Vadstenas framtid!

Totalt hade kultur- och utbildningsnämnden elva nominerade att ta i beaktning, men det var en enhällig nämnd som valde Johan, Petter och Björn Löfstedt.

- Det är en stor ära för mig att få uppmärksamma upphovsmännen bakom Småstad med vårt kulturstipendium. Det är sällan eller aldrig vi fått uppleva en världspremiär av denna kaliber i Vadstena, menar Göran Fältgren, ordförande för kultur- och utbildningsnämnden.

Vadstena kulturstipendium delas ut den 8 mars på Vadstena konstgalleri, kl. 19.00. Samtliga stipendiater kommer att närvara vid utdelningen.

Foto: Folkets Bio