Carl Milles

Sommarutställning på Vadstena slott

Publicerad 2017-05-15

Två av Sveriges främsta skulptörer, Carl Milles och Gottfrid Larsson, skapade livslång vänskap med varandra under sin tid på Högre Konstindustriella skolan, numera Konstfack. I sommarutställningen på Vadstena slott möts deras verk i unik dialog med Stina Opitz moderna konst.

Gottfrid Larsson (1875-1947) skildrar i sin skulpturkonst främst människor i vardagen; arbetaren, modern, grannen. Vännen och kollegan Carl Milles (1875-1955) å sin sida rör sig mer i mytiska kretsar bland gudar, legender och djur med verk som Poseidon, Guds hand, Folke Filbyter eller Europa och tjuren. I mötet mellan grannarna och gudarna uppstår ett spänningsfält där Stina Opitz (f 1944) kontemporära konst ger besökaren nya infallsvinklar.

Alla tre är välkända för sina offentliga utsmyckningar och har verk som ses dagligdags av hundratusentals personer: Milles skulpturer finns på otaliga torg runtom i Sveriges städer - Poseidon som ståtar på Götaplatsen i Göteborg är en av de mest kända. Stina Opitz Cirkulation II i Linköping (mer känd som Rondellhunden eller Hundringen) gav efter att den hade vandaliserats upphov till rondellhundsrörelsen. Gottfrid Larssons Arbetaren som står i Vasaparken i Stockholm är bara ett exempel av flera på hans skulpturer i offentlig miljö.

Utställningen arrangeras av Vadstena kommun och Visit Vadstena i samarbete med Millesgården, Region Östergötland och Folkuniversitetet.

Utställningen pågår mellan den 10 juni till och med den 10 september (Konstrundan)

Mer information finns på vadstenaslott.com/

KONTAKT

Medborgarservice
Kommunhuset
Telefon: 0143-150 00
Besöksadress:
Klosterledsgatan 35
Skicka e-post

Öppettider
Måndag-torsdag 8-16
Fredag 8-15
Fredag 3 november har vi öppet kl 8-12.

Gul pil Övriga kontaktuppgifter
Gul pil Lämna synpunkt
Gul pil Vanliga frågor