god man

God man: "Jag gör en fin insats för någon annan"

Publicerad 2018-06-07

Att vara god man är positivt för två parter. En person får hjälp i vardagen. En annan ger hjälpen.
– Jag har vuxit som person sedan jag blev god man, säger Linda Persson Hallberg.

Nu uppmanar hon fler att bli god man. Kontakta överförmyndarkansliet så får du mer information.
Värnar gärna om andra. Vill göra en insats. Gillar ordning och reda. Är det du? Då ska du bli god man.
Två som har nappat är Lars-Gunnar Samuelsson och Linda Persson Hallberg. De har varit god man i ett respektive två år och de har aldrig ångrat uppdraget.

Linda Persson Hallberg är undersköterska och arbetar natt på ett av kommunens boenden. Hon hjälper två personer med deras räkenskaper, kontakt med banken och kanske andra myndigheter.
– Jag kände att jag faktiskt kan göra en fin insats för någon annan, säger hon.

Lars-Gunnar Samuelsson är pensionerad lantbrukare och god man för fyra personer.
– Jag tycker väldigt mycket om människor. När jag fick höra om uppdraget som god man tänkte jag att det kunde vara något för mig, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

Kontakta överförmyndarkansliet

Den som vill bli god man kontaktar Motala kommuns överförmyndarkansli, blir matchad med en person och får sedan gå introduktionskurser för att sätta sig in i uppdraget.
– Vi erbjuder utbildningstillfällen under året, men behöver man hjälp är det bara att höra av sig, betonar Hans Nilsson, handläggare på överförmyndarkansliet.

Som god man hjälper man en person med privatekonomin. Därför gäller det att ha bra koll på sin egen privatekonomi. Överförmyndarkansliet gör regelbundna kontroller av gode männen.

I uppdraget ingår till exempel att lämna in en årsredovisning för varje uppdragsgivare.
– Ekonomin känns komplicerad i början, men det är ju bara vanlig ekonomi. När jag har stött på problem har jag kunnat bolla med handläggarna, säger Linda Persson Hallberg.

Stöd av erfaren mentor

Det finns även ett mentorsystem där mer erfarna goda män stöttar nya. Alla nya goda män får en mentor samtidigt med sitt första uppdrag.
– Mentorn är ju ute i verkligheten och möter själv praktiska problem och kan därför svara på den typen av frågor, säger handläggare Annelie Willén.

Linda Persson Hallberg är efter två år som god man även mentor åt en annan.
Hur många uppdrag en god man har varierar. Det beror bland annat på hur mycket hjälp personen behöver.
– Man måste komma in i det för att veta hur mycket tid uppdraget tar. Vi brukar träffas en gång varje månad och då går jag igenom kvitton, konton och räkningar, säger Linda Persson Hallberg.

Det handlar om gränssättning så att inte gode mannen tar på sig för mycket. Tydliggör man gränsen för uppdraget brukar det inte bli några problem.
– Sedan kan du ju välja att göra saker på frivillig basis, som du inte får ersättning för. Jag hjälper så härliga människor, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

Hjälper medmänniska

Som gode män får de ingen lön men har rätt till en skälig ersättning för utfört uppdrag. Det är personen som får hjälpen som betalar ett årligt arvode. Ersättningen ligger på 9 000-12 000 kronor före skatt per år. Det kan variera från år till år beroende på vad man behövt göra i uppdraget.
– Arvodet är bara en bonus, säger Annelie Willén.

Det är inte heller arvodet som är huvudanledningen till att Linda Persson Hallberg och Lars-Gunnar Samuelsson är gode män, utan att de kan förenkla en annan människas liv och vardag.
– Jag mår bra av att hjälpa en annan människa, säger Linda Persson Hallberg.
– Vi gode män gör en jättefin insats, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

– Det finns alltid ett behov av fler gode män. Det är bara att höra av sig till oss, säger Hans Nilsson.
Klicka på länken för att läsa mer