Vadstenagymnasiet flygbild

Glädjande nyheter för Vadstenagymnasiet

Publicerad 2017-06-15

Under torsdagen 15 juni skrev Vadstena och Motala kommuner under ett avtal för övertagandet av huvudmannaskapet för Vadstenagymnasiets verksamhet. Nu står det klart att gymnasieskolan kommer att finnas kvar i Vadstena och heta Vadstenagymnasiet under hela nästa läsår.

- Kultur- och utbildningsnämnden gav mig uppdraget i mars i år att hitta en bra lösning för elever och personal på Vadstenagymnasiet,och det känns jätteskönt att vi landat i det här avtalet med Motala kommun endasttre månader senare, berättar Kristina Lohman, kultur- och utbildningschef i Vadstena kommun.

- Avtalet innebär att personal och elever inte bara får möjlighet att bevara skolans unika pedagogiska kultur, utan också får mer växtkraft i en större organisation att utveckla undervisningen, menar Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena kommun.

Enligt båda kommunerna har det hela tiden funnits en tydlig samsyn kring utbildning och en god kommunikation i samtalen, vilket gjort att det varit ganska enkelt att hitta en bra övergång.

- Vi tycker att det är viktigt att behålla en turismutbildning i västra Östergötland, inte minst då Lalandia-projektet kommer att generera nya arbetsmöjligheter och en ökad ström av turister till Motala med omnejd, menar Nicklas Rudberg (S), ordförande i bildningsnämnden i Motala kommun.

Det faktiska övertagandet av eleverna sker 1 juli, och av personalen 14 augusti.

- I stort sett alla elever och personal, inklusive rektor, har valt att följa med in i vår organisation och det tycker jag visar att den praktiska lösningen vi hittat är riktigt konkurrenskraftig, säger Johnny Thorén, chef för bildningsförvaltningen i Motala kommun.